1 liter pálmaolaj
A pálmazsírt a trópusi olajpálma magjából nyerik préselés útján, ezt követően vízgőzös, illetve más kémiai eljárosoknak vetik alá, hogy szag- és ízsemleges végeredményt érjenek el. Legfőbb tulajdonsága, hogy magasabb fokú hevítés hatására sem változik meg a benne található zsírsavak aránya, ezért a vele való sütés révén elkerülhetőek a hidegen sajtolt olajak magas fokú hevítésénél felszabaduló káros anyagok. Ideális pl. olajban sütéshez, tepsik kikenéséhez.
A feldolgozott pálmaolaj kedvező élettani és alkalmazásbeli tulajdonságai miatt egyre nagyobb teret hódít modern korunk konyhájában. Délkelet-Ázsiában régóta sütnek-főznek ezzel a kiváló anyaggal, de Európában is egyre népszerűbbé válik számtalan előnye miatt.
Kiegyensúlyozott, teljes egészében növényi alapú, koleszterinmentes zsiradék, mely körülbelül 50-50%-ban tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat. Mivel nagy a szilárd glicerol tartalma, a finomított pálmaolaj egyrészt igen szilárd (olvadáspontja 34-36°C), másrészt rendkívül nehezen oxidálódik, így igen hosszú az élettartama.
Sütés utáni rendszeres szűrés esetén felhasználhatósága lényegesen meghaladja a napraforgó étolajét, 240°C-t meghaladó füstölési pontja igen kedvező a legkülönbözőbb gasztronómiai alkalmazásoknál is. Használat után nem hagy kellemetlen szagot, mivel nem tartalmaz linolenikus savakat ill. ezek összetevőit. Egyéb keményített növényi zsiradékfajtákkal szemben a finomított pálmaolaj nem hidrogenizált, így tökéletesen használható nemcsak sütéshez, de a hagyományos magyar konyha ételeinél is.
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!