Egy olyan nagy országban, mint India nem meglepő, hogy különböző főzési stílusok vannak, amelyek a helyi terméseket, termékeket használják. A történelem és a vallás fontos szerepet töltött be a kulturális és konyhaművészeti tradíciók fejlődésében, valamint az étkezési szokások formálásában. India különböző részein az éghajlat és a földrajzi kondíciók határozzák meg, hogy milyen fajta gabonát termelnek. Ezeknek a különbözőségeknek köszönhetően ma az indiai konyhának van az egyik leggazdagabb és legélvezetesebb ízvilága.
A legáltalánosabb fűszerek a következők: kurkuma, római kömény, fekete bors, mustármag, kardamom, szegfűbors, édesköménymag, gyömbér, fokhagyma és chilipaprika. Fűszerkeverékeket is készítenek, amik meghatározott arányban tartalmazzák a fűszereket.
Az indiaiak számára az étkezés mindig társasági esemény, ételeiket mindig kombinálva fogyasztják, nem feltétlenül egyik fogást a másik után.
A komplett indiai menü általánosan elterjedt összeállítása a következő:
- változatosan elkészített rizs étel és/vagy indiai kenyérféleség
- 1 vagy több főétel: hús vagy halétel és/vagy lencse és zöldségek kombinációja
- valamilyen chutney (csatni), ami sűrű, lekvárhoz hasonló étel-kiegészítő sült húsokhoz és halakhoz. Készülhet gyümölcsökből és zöldségekből is.
A program alkalmával egy egyszerűen elkészíthető 4 fogásos vacsora menüt készítetek, majd azt egy közös étkezés keretén belül fogyasztjátok el!
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!