Chia magvak
Az egyik legkiválóbb és legtáplálóbb természetes élelmiszer a világon!
A chia (Chia (ang.), salvia hispanica (lat.) – spanyol zsálya) – fekete-fehér színű magvak formájában ismert. Közép-Amerikából, Dél-Mexikóból és Guatemalából származik, egyike az úgynevezett szuperélelmiszereknek (superfoods).
A chia magvakat az aztékok, a maják és más amerikai törzsek már 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották, neve a maják nyelvén erősséget jelent. Mag alakban, lisztté őrölve, vagy a belőle kipréselt olajat fogyasztották előszeretettel. A chia magvak összetétele, tulajdonságai ideálisak a fogyókúrázók számára, az izomzatot vagy a táplálkozásukat javítani vágyóknak.
A chia tápértéke:
- 8-szor több omega 3- at tartalmaz, mint a lazac
- 5-6-szor több kálciumot tartalmaz, mint a tehéntej
- 3-szor több vasat tartalmaz, mint a spenót
- 2-szer több káliumot tartalmaz, mint a banán
- 15-ször több magnéziumot tartalmaz, mint a brokkoli
- 4-szer több szelént tartalmaz, mint a lenmag
- 9-szer több foszfort tartalmaz, mint a tej
- több antioxidáns található benne, mint az áfonyában
A chia előnyei:
A chia alig 10 perc alatt 9-12-szer több vizet képes magába szívni, mint amennyit önmagában nyom, ezért elfogyasztása után a szervezet vízzel telítődik.
A magvak még akkor is könnyen emészthetőek, ha egészben nyeljük le őket.
Univerzálisan felhasználhatóak, tökéletesen illenek öntetekbe, koktélokba, pudingokba, vagy egyszerűen a salátára, kenyérre is. Semleges ízük nem változtatja meg a fogások zamatát, azonban sok, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagot és ásványt tartalmaz.
A chia magvak bélseprűként működnek, kitisztítják a hulladékot az emésztőrendszerből.
Egyéb előnyök:
A chia magvak segítik koncentrációt, energizálják a szervezetet, javítják a szív és az érrendszer állapotát, kitűnő élelmiszer a fogyni vágyóknak, csökkenti a koleszterin mennyiségét, stabilizálja a vércukrot és segíti a szervezet megerősödését.
Fogyasztási mód:
Az ajánlott napi mennyiség: 15 g (2 evőkanál). Vízben vagy bármely más vizet helyettesítő folyadékban, pl. gyümölcslében 10 percnyi áztatás után fogyasztható. A nedves magvak elkezdenek zselés anyagot termelni, azonban ez nem kelt kellemetlen érzést vagy ízt.
A csomag súlya: 500 g
Felhasználható: 2016. 05. 31.
Egységár: 7.380 Ft/kg
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!