Ez itt még mindig a Brigád, és nem a Bakos-féle Idegen szavak értelmező kéziszótára, de mégis azzal kell kezdenünk, hogy gyorsan tisztázunk néhány fogalmat, nehogy elsikkadjon a tény, hogy most egy igazán különleges éttermi ajánlatról van szó. Elsőként itt van mindjárt a Locavore, ami nem csak az étterem neve, hanem egy szemléletmód is. Arra való törekvés, hogy minél több helyi gazda által előállított alapanyagot használjanak az étterem konyhájában. Igény arra, hogy a zöldségek frissek, zsengék, és szezonálisak legyenek. Hogy ne messzi földről szállított, ismeretlen vegyszerekkel kezelt gyümölcsöket kelljen ennünk. Mindezekkel nemcsak a saját testünknek teszünk szívességet, de a környezetünk számára is csökkentjük az étel előállításával együtt járó civilizációs terhelést.
A locavore elterjedt fogalom Amerikában. Idehaza ez az étterem az első, amely a nevében is képviseli a locavore szemléletet. Jól hangzik, ugye? És még csak most térünk át a degusztációs menü fogalmára!
Ez pedig, ha lehet, még több jóval kecsegtet: a degusztációs menü a mesterszakácsok játszótere, ha mondhatunk ilyet. Az ételsor, amiben eltérhetnek az étlapi kínálat tucatfogásaitól, és bátran, játékosan, kísérletezve nyúlhatnak a friss alapanyagokhoz. Te pedig abban a szerencsés helyzetben lehetsz, hogy végigkóstolhatod az izgalmas fogásokat, amiket a Locavore Étteremben a legkiválóbb alapanyagokból, a legnagyobb szakértelemmel állítanak össze.
Lássuk, milyen kulináris élmények várnak a karizmatikus chef, Jelenik Zsolt jóvoltából.
Eőétellel, levessel, két főétellel és desszerttel is várnak, mindehhez mindig a megfelelő pohár borral, hogy az ízélmény az elérhető legtökéletesebb legyen.
Ennyi fogással kellemesen el is telhetsz, de ne habzsolj, élvezz ki minden egyes falatot! A cél itt nem az, hogy gyorsan végigedd magad az ételeken, hanem hogy felfedezd a játékot, kalandot és örömet, amire a szakács csábít minden egyes falat, gondosan megkomponált étellel.
A menü:
Előétel
- Füstölt pisztráng parajjal, japán tormás házi majonézzel és marinált retekkel
- Skrabski Pince Balatonudvari Rajnai Rizling 2015
Leves
- Sárgaborsó krémleves füstölt fürjtojással
Főétel I
- Pecsenye kacsamell balzsamos céklával & grillezett polentával
- Csutorás Ferenc Egri Pinot Noir 2015
Főétel II
- Hirtelen sütött marha hátszín sütőtökpürével, grillezett vargányával
- Kúcs Gyula Villányi Cabernet Sauvignon 2015
Desszert
- Somlói galuska gombócok csokoládéöntettel és tejszínhabbal
- Obzidian Bormanufaktúra Tokaji Kései Cuvée 2015