A hagyományos liszt helyettesítésére szolgáló alternatívák között találjuk a napraforgóbél lisztet is, melynek számos előnyös tulajdonságával találkozunk, ha használatát bevezetjük mindennapjainkba.
A Napraforgóbél liszt egy egyedülálló termék a maglisztek között, mivel rendkívül magas az olajsavtartalma. Készítése során a napraforgómagot a héja nélkül hideg préseléssel zsírtalanítják, majd a fennmaradó pelletet finom lisztté őrölik. A zsírtalanítás miatt a Nature Cookta Napraforgóliszt beltartalmi értéke körülbelül 30%-kal magasabb, mintha az alapanyagot csak lisztté őrölték volna. Alig tartalmaz omega-6 zsírsavat, ami hevítés hatására gyulladást keltő anyaggá alakul, így biztonságosabban süthetünk vele.
Konyhai felhasználása megegyezik a hagyományos búzalisztjével, sütésre és főzésre is egyaránt alkalmas.
Leggyakrabban kenyérsütéshez, vagy tészták készítéséhez használják fel. Mivel a sütés során a hő hatására oxidálódik, végeredményként zöld színű tésztát kaphatunk, és íze is erősen jellegzetes. Érdemes egy kevés szőlőmaglisztet vagy aszkorbinsavat keverni a napraforgóbélliszthez, hogy az oxidációt megakadályozzuk. Kiváló ételeket készíthetünk így, melyek mind csodálatosan finomak, és vitaminokban-, ásványi anyagokban gazdagok lesznek. Remek alapanyaga lehet péksüteményeknek, pizzáknak, kenyereknek, és süteményeknek.
Használhatjuk főzelékek, mártások sűrítésére, vagy dressingekhez, salátaöntetekhez.
Összetétel: 100% napraforgóbélliszt(100 g)
- Fehérje 36g
- Rostok 16g
- Szénhidrát 17g
- Zsírsavak 10g
- Energia tartalom 326/kcal/1362kj
- B1(thiamin) 2,6mg
- B2 (ribofalvin) 0,7mg
- B3 (niacin) 551,7mg
- Foszfor 1086,2mg
- Cink 8,6mg
- Réz 2,6mg
- Mangán 3,3mg
- Szelén 86,2mcg
- Kálium 1069mg
- Folsav 344,8mcg
- Kolin 86,2 mg
terméksúly: 0,5 kg
szavatossági idő: 2016.01.15.
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!