Az iparilag, nagy mennyiségben előállított ételek korában az ember él-hal az eredeti ízekért. Így vannak ezzel a sajtimádók is. Ha egyszer kóstoltál már kézműves sajtot, akkor tudod, hogy íze sokkal kellemesebb, aromásabb és egyedibb, mint a nagyüzemi sajtoké. Arról nem is beszélve, hogy nem éretlenül kerül eléd.
De ha szereted a sajtokat, miért ne próbálnál meg magad is előállítani? Nem olyan bonyolult, hogy különleges eszközök vagy gépek kelljen hozzá, otthon is elboldogulsz vele, a mesterfogásokat pedig elsajátíthatod egy sajtkészítő tanfolyamon. Mint amilyenre bónuszunk is szól.
Egyszerű technikákkal fogtok sajtokat készíteni, ahogy még a nagymamáink készítették. Sajtot ugyanis nemcsak üzemekben lehet előállítani, ahol naponta több ezer liter tejjel dolgoznak, hanem kis mennyiségben is. Sőt, még finomabb is lesz!
Egy házi sajt azért lesz sokkal ízesebb, mert kevesebb technológiai behatás éri, nem gépek készítik, hanem maga az ember a saját két kezével, amely sokkal finomabban és érzékenyebben tud bánni ezzel az élő anyaggal. A sajtkészítő beleviszi saját energiáját is a sajtba.
Tanfolyamon elméleti és gyakorlati ismeretekkel gazdagodhatsz, a sajtkészítés teljes folyamatát megismered, a tej kiválasztásától a fogyasztásig. Otthon biztonsággal fogsz tudni gomolya sajtot készíteni, mert lesz alkalmad minden folyamatot saját kezűleg is kipróbálni.
A tanfolyamon megismerheted a sajtgyártáshoz szükséges eszközöket is (pl.: tej oltó, sajt formák), sőt ezeket be is tudod itt szerezni. A kurzuson készített sajtot haza is viheted, ez 20-25 dkg-ot jelent, tetszőleges ízesítésben.
Ha szeretnél jó minőségű, egészséges házi készítésű, egyszerű félkemény, natúr vagy fűszeres sajtot (gomolya) készíteni, esetleg a füstölttel is megpróbálkoznál, akkor itt ezt elsajátíthatod.
A Telekamra manufaktúra egy napi szinten kézműves sajtokat készítő műhely. A sajtkészítéshez a családi gazdaság, a Csepcsányi tanya szarvasmarháinak tejét fogjátok használni. Ezek az állatok kiváló minőségű ősgyep füvét ropogtatnak nap mint nap, ami meg is érződik a tej minőségén, és így természetesen a sajton is.
Miről fogtok hallani és tanulni a kurzuson?
- oltós alvasztású félkemény natúr vagy fűszeres sajt készítése
- tejoltó enzim adagolása, baktérium kultúrák helyes használata
- sajtsózási eljárások, sófürdő készítése és alkalmazása
- sajt sósságának beállítása saját szájízre
- sajt helyes füstölése, természetes füstkivonat alkalmazása
- sajt érlelése otthoni körülmények között
- savóból rikotta, orda készítését is megtanítják nektek, valamint, hogy ezen kívül még mi kezdhettek a savóval
- hőkezelési eljárások nyers tej esetében, és hogy mikor melyiket alkalmazzátok
- sajttal kapcsolatos alapfogalmak
- termelői tej, tejhibák, tej minőség
- kitértek arra, hogy a tej minőség nagyban függ a tartás és takarmányozástól, hogy el tudjátok képzelni a sajtkészítés mennyire komplex rendszert alkot
Egyszerű eszközökkel tanítanak: szűrő, fakanál, kés, edény, és kendő vagy sajt forma szükséges csak.
Mit kaptok még?
- Egy ajándék sajtformát, a készített sajttal
- Tananyagot jegyzetben kinyomtatva
- Készítés kapcsán kóstoljátok az alvadékot és a savót
- Kézműves sajtjaikból sajtkóstolót tartunk valamint kávéval, teával, üdítővel kedveskednek nektek.
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!