A jó minőségű, igazi tehéntej és a belőle készült sajt rengeteg lehetőséget nyújt, hogy újabb gasztronómiai élményekhez juttasson bennünket, azon túl, hogy milyen egészséges! Kiváló borok mellé, süthetjük, ránthatjuk, fogyaszthatjuk levesnek, reszelhetjük, darabolhatjuk, vendégvárónak, és szendvicshez is kiváló. A sor szinte végeláthatatlan, a fantáziánktól és persze a sajt fajtájától is függ.
A gomolya sajt készítése Erdélyben, majd hazánkban az Alföldön alakult ki juhtejből készítve.
A gomolya vagy gömölye cipó, gömb alakú natúr sajt. Innen kapta a nevét is.
Eredetileg úgy készítették, hogy a beoltott tejből készült alvadékot sajtkendővel összefogták, a kendőt megtekerve savó nagyját kinyomkodták, majd a négy sarkát keresztbe összekötve gerendára akasztva a maradék savót kicsepegtették. Az így elkészült sajt cipó alakú, 2-3 kg-os. Szellős helyen a pásztorkunyhó eresze alatti polcon vagy a tető alatt álló gomolyaszárítón 5-6 napig szikkasztják. Frissen fogyasztják vagy tartósítás céljából, ledarálva túrónak feldolgozzák.
Nem is annyira bonyolult sajtot készíteni, mint azt az ember elsőre gondolja. Mint minden minőségi ételnél itt is nagyon fontos a jó alapanyag. A jó alapanyag nem más, mint a (tehén adta!) friss tej. A tejbe kell beletenni az oltóanyagot, amitől kb.: fél óra alatt megkocsonyásodik. Ekkor késsel vékony szeleteket lehet belőle vágni, majd le kell csurgatni. Ezután már fogyasztható is.
A kurzus alatt többféle Gomolya sajtot és Ricottát is készítenek a résztvevők! A készített sajtokat mindenki elviheti! Minden alapanyagot és eszközt a Bourbon Élmény Konyha biztosít!
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!