Információ
D-life D-Mix süteménykeverék csökkentett szénhidráttartalommal - édes, sós sütemények, kalácsok, stb készítéséhez (tejporral és tojásporral).A D-mix süteménykeverék alapanyaga egy, a fejlesztők (Gabonakutató Kft, Diabet Trade Kft.) által jegyzett nemzetközi szabadalommal védett, megoldásában eddig a világban sehol nem alkalmazott összetételű tészta, mely csak természetes alapanyagot tartalmaz, szénhidráttartalma 30 %-kal kevesebb az azonos típusú normál termékekhez viszonyítva.
A D-life termékek galaktomannán tartalmuk miatt (a galaktomannán a pillangósvirágúak családjába tartozó guarbab magjában található természetes rostkomponens) hosszan elnyújtott lassú felszívódást biztosítanak, tehát az ún. "Low and Slow" -hatásnak köszönhetően fogyasztásukkor hosszabb ideig tapasztalunk teltségérzetet.
A galaktomannánt tartalmazó termékek kellemes ízűek, a nap bármely szakában fogyaszthatók (nincs fűrészporjellegük), rosttartalmuk pedig az alapélelmiszereknél magasabb.
Szakmai elismerés: Innovációs Díj 2005
Kiszerelés: 500 g
A diabetikus süteményeknél használhatóak a jól bevált családi receptek is. A liszt részt D-Mix süteménykeverékkel, egy az egyben helyettesítheted. A megszokott édesítő szert is beleteheted a receptekbe, ha fruktózt használsz, akkor annak mennyiségével számolj a szénhidrát-tartalom számításánál! A tészták több nedvességet igényelhetnek a megszokottnál.
Célszerű napi adagokra csomagolni és így tárolni, amikor ennénk belőle, akkor csak kiolvasztani. Fel lehet melegíteni akár mikrohullámú sütőben is, az arra alkalmas tésztákat pl.: pogácsákat és akkor olyan lesz, mintha most sütötték volna. A többszöri melegítés nem jó ezeknek a termékeknek sem.
Tápértékek 100 g termékre:
Energia: 1427kJ/337kcal
Zsír: 2,2 g
Ebből telített zsírsavak: 0,8 g
Szénhidrát: 47 g
Ebből cukrok: 5,2 g
Rost: 6,7 g
Fehérje: 29 g
Só: 1,6 g
Recept ötletek:
Sajtos sós rúd (Szénhidrát: 27 g/100 g)
Hozzávalók:
-250 g D-Mix süteménykeverék
-120 g margarin
-1 csomag sütőpor
-2 csapott teáskanál só
-ízlés szerinti mennyiségű őrölt kömény
-2 evőkanál tejföl (tejjel helyettesíthetjük)
-100 cm3 tej vagy víz
-1 db tojás, megkenni a tészta tetejét
-50-100 g reszelt sajt, megszórni a tészta tetejét
Az elkészítés módja:
A linzerlisztben elmorzsoljuk a margarint és beleszórjuk a sütőport, sót, és az őrölt köményt.
Ehhez adjuk, a tejfölt és a tejet, majd jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. A tésztából cipót
formálunk, melyeket 10-20 percig pihentetjük. A nyújtást követően felvágjuk, a tészta tetejét
felvert tojással megkenjük és megszórjuk egész köménymaggal. 180-220 C°-os sütőben 15-20
perc alatt készre sütjük.
Kelt kalács (édes) (Szénhidrát: 41 g/100 g)
Hozzávalók:
-500 g D-Mix süteménykeverék
-100 g margarin
-30 g préselt, friss élesztő
-15-20 darab ízlés szerint poliszett tabletta (édesítőszer) 0,5 dl forró vízben feloldva
-2 darab tojássárgája
-0,5 l langyos tej
-2-3 csepp vanília aroma
Az elkészítés módja:
A linzerlisztben elmorzsoljuk a margarint, az élesztőt feloldjuk a tejben. A tésztát jól kidolgozzuk, hasonló módon, mint a normál kalácstésztánál. Formázzuk, tetejét felvert tojással megkenjük, majd 40-60 percig kelesztjük. 200-220 C-os előmelegített sütőben készre sütjük.
Ez a tészta alkalmas fonott kalács készítésére is.
Az édesítőszerekből azt válasszuk ki, amely sütésálló, tehát hő hatására
nem veszti el az édesítő ízét.
D-life receptek Varga Ferivel:
Light túrógombóc: https://www.youtube.com/watch?v=lcVpjZqp0uo