A kürtőskalács a parázs fölött forgatott, dorongon sült sütemények családjába tartozik. A magyar nyelvterületen a kürtőskalács egyszerre székely, erdélyi és magyar sütemény, de különösen a Székelyföldön kedvelik. Régebben főleg ünnepi alkalmakra készítették, de ma már a mindennapok részévé vált fogyasztása.
A kürtőskalács első ismert receptje gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvéből származik (Porániné módja szerint kürtős kaláts): ekkor még semmilyen édesítés nem volt része a sütemény készítési eljárásának. Bónuszunkkal most te is elsajátíthatod ennek az ikonikus édességnek az elkészítését!
A workshopról:
- Az oktatás helyszíne a Kürtős Mester saját sütödéje (1039 Budapest Szentendrei út 223-225.)
- A tervezett időpont hétköznaponként 9-15 óráig
- Létszám: 2-4 fő
- A végén oklevelet kaptok a részvételről
Tematika:
Alapanyagok összeállítása, dagasztás (géppel, de kívánság esetén kézzel is ki lehet próbálni), feltekerés, sütés és ízesítés. Mindent részletesen megmutatnak és begyakoroltok. Megbeszélitek, hogy milyen problémák merülhetnek fel és ezeket miként lehet megoldani. A nap végére már önállóan tudtok és mertek kalácsot készíteni.
Olyan ruhában menjetek (vagy vigyetek magatokkal), aminél nem baj, ha lisztes lesz, kötényt adunk kölcsön.
A megfelelő biztonság érdekében maszkot és kesztyűt vigyetek magatokkal.