Az olasz gasztronómia rendkívül változatos, hiszen minden tartománynak megvan a saját jellegzetes étele, itala és desszertje. A desszertek elkészítési módjában is nagy különbségek vannak az északi és a déli tartományok között. Az olaszok nem csak a pasta és pizza „kombóban” kiemelkedőek, a cukrászatuk legalább annyira világhírű és meghatározó. Különösen nagy hagyománya van a szicíliai és a nápolyi (azaz még inkább campaniai) süteményeknek, amelyekből nagylelkűen akkora porciókat osztogatnak, hogy könnyen cukorkómában végezhetjük.
Tematika:
1. nap: Az első alkalommal egy rövid ismerkedést követően a bevezető következik, melyben megismerkedsz az olasz cukrászat alapjaival, legfontosabb tudnivalóival, sajátosságaival, valamint Pasta Frolla-val, vagyis az olasz omlós tésztával. Ez az alapja például a sokunk által ismert és kedvelt crostata-nak és a különféle finom olasz kekszeknek is, melyek az olasz reggeli kávézások elmaradhatatlan kellékei. Szintén az első alkalommal az olaszok két-három legismertebb és legkedveltebb édességét készíted el, a legeredetibb változatokban: a Tiramisu, a Profitterol, valamint a Zeppole.
A Tiramisu-t többféle ízben és töltelékkel készíted, de ez legyen meglepetés! Helyben készíted még a babapiskótát is, csak az eredeti olasz receptek szerint haladsz, így csak eredeti hozzávalókkal fogsz dolgozni. A tésztákat helyben fogod elkészíteni az alapoktól…a krémeket pedig egyedi és különleges ízesítéssel és eljárással készíted.
A Profitterol készítését az alapoktól mutatják meg, viszont a legkülönlegesebb töltelékeket és önteteket választhatod! A Zeppole egy igazi meglepetés és kihívás, amit megosztanak majd veled! Megmutatják az olaszok két legkedveltebb kekszének elkészítését: a Cantuccini és az Amoretto…,hogyan is lesz ez a legfinomabb!?
2. nap: Ismét csodás dolgokkal készülnek: a Zuppa Inglese és a Panettone szintén az olaszok kedvelt desszertjei, melyek elkészítése nem csak a hölgyeknek, hanem a férfiaknak is komoly kihívást jelenthet!
3. nap: A Cannolo ( cannoli ) készül több ízben és díszítésben, valamint apró sütemény variációkat fogsz készíteni az olasz desszertek világából! Amennyiben az időbe belefér, a tanfolyamon szeretnék megmutatni a Sfogliatella-t, mely egy leveles tésztából hajtogatott, a szerzetesek csuklyáját idéző formájú desszert. A legtöbb esetben leheletnyi citrommal és fahéjjal kikevert édes ricotta kerül a bele, de készült már pisztáciás, mandulakrémes és kandírozott gyümölcsös verziót is. Meglátjuk, melyiket készítjük el!
4. nap: Megkoronázzátok ezt a tanfolyamot 2 csodálatos és egyedi igazi olasz különleges tortával, hiszen a Torta Caprese és az Olasz citromtorta készül általatok, helyben készítve a piskótától kezdve minden összetevőjével. Ezeknek a tortáknak és desszerteknek egyedi és különleges díszítési technikái vannak, melyeket itt nálunk megtanulhattok!
Az elkészült olasz desszerteket minden esetben hazaviszitek szeretteiteknek, és megmutathatjátok tanult tudásotokat
A kurzuson minden receptet odaadunk írásban és olyan kiegészítő receptekkel is ellátunk, amelyeket a kurzus elvégzése után könnyedén el tudsz majd készíteni otthon is. Adunk tippeket a megfelelő alapanyag és eszköz beszerző helyekre is és látni fogsz olyan apró trükköket, amelyek a receptkönyvekben nincsenek leírva, de nagyban megkönnyítik a munkát.
A jó hangulat és a tanulás garantált! A kurzus után biztosan te is el tudod készíteni otthon a tanultakat, de ha elakadtál szívesen segítünk!