A Mizu, mizu mizu már egy régi nyár slágere, na de a miso, miso, miso, az megunhatatlan! A falatnyi műremekek, a japán sushik mára az egész világot meghódították, és velük együtt beeveztek az európai éttermekre az ázsiai konyha további ízei is.
Bónuszunkért cserébe pedig most igazi ízorgiában lehet részed, hiszen a miso leves csak a kezdet, azt egy igazi sushiflotta követi, lecezetésként ínyenc desszertfalatkákkal. Na de nézzük csak meg közelebbről, miről is van szó?
A szusi (angol írásmóddal: sushi) főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel együtt tálalnak. A közhiedelemmel ellentétben nem nyers halat jelent (ennek japán neve szasimi, angolul Sashimi), bár ez is gyakori összetevője. Több formában készítik; a száraz, préselt algalapokba (nori) tekert változata a makiszusi vagy Maki Sushi, ezt készítik a Fáy utcai étteremben is.
Ugyan minden tekercset makinak hívnak, míg ezek 4 vagy 6 falatba vágva kerülnek tálalásra, a futomaki nagy tekercset jelent, amit 6 falatba vágva tálalnak. Ez már az előbbi modernebb, a mai kor és igények alapján kialakult változata, ahol a tekercsek nagyobbak és nem csak egy, hanem általában több betét van benne, sokszor még feltéttel is fokozzák ezt az ízorgiát.
A japán ízcsoda akár az ajtódban is kiköthet, de te is beugorhatsz az étterembe, hogy feltankolj a fogásokkal, és otthon merülj alá az ázsiai ízek tengerében.
A választék a következő:
- 2 miso leves
- 1 db surican maki
- 1 db tamago spec maki
- 1 db spicy sake maki
- 1 db sake teriyaki maki
- 2 db 4 falatos csokis éden tekercs