Az olaszok félbehajtva, kézzel eszik a pizzát. Szerintük, aki késsel-villával eszi, az egy gyenge báb. Szerintünk viszont nem érdekes, hogy kéz, villa, kanál vagy pálcika, a lényeg, hogy együnk pizzát, minél finomabbat és minél autentikusabbat.
Az Il Basilicóban a nápolyi típusú, vékonyabb tésztájú pizzát kóstolhatod meg, amelynek receptje és elkészítési módja uniós védettséget élvez, azaz csak akkor szabad használni ezt az elnevezést, ha eredeti alapanyagokból és az eredeti szabályok szerint készül az ínyencség. Az Il Basilico pizzája ilyen. Az étterem pizzái számos feltéttel, számos variációban készülnek, élvezd főtt prosciuttóval (1250 Ft), csípős olasz szalámival (1350 Ft), vagy mindkettővel együtt (Abbruzzese – 1550 Ft). Ha szereted fokozni az élvezeteket, akkor a te pizzád a Toscana, amelyre pancetta (olasz érlelt szalonna), pármai sonka és Spianata Calabra (olasz szalámi) kerül feltétnek (1950 Ft), vagy az Amalfitana, amelyen a hagyma, a szardella, a tonhal és a kapribogyó ízei olvadnak egységbe (1850 Ft). Egy igazi olaszos vacsorát a jó minőségű bor tesz még teljesebbé, az Il Basilicóban szicíliai borokat kínálnak a pizza mellé (590 Ft/dl), a vacsorát pedig az Il Basilico fantasztikus Tiramisujával (590 Ft) zárhatod.
Il basilico – bazsalikom: nem csak egy szép szó és egy szép növény, hanem remek fűszer is, amely annyira jellegzetesen ízletessé teszi az olasz ételeket. Ugye nem lepődsz meg, ha eláruljuk, hogy a konyhafőnök olasz, és hogy nagy figyelmet fordít arra, hogy az ételek eredeti olasz alapanyagokból készüljenek. A tésztákat olasz lisztből, helyben gyúrják, a pizzákra és pastákra kerülő szalámik és érlelt sonkák Itáliából érkeznek, a borok pedig igazi olasz pincészetekből kerülnek poharadba.
Nápolyt látni és meghalni? Ugyan, elég, ha eljössz a Bajcsy-Zsilinszky útra, az Il Basilicóba.