„Oly édes volt önmagában,
Csemegéztem is belőle,
Rájártam az illatára,
El se mozdultam mellőle.” (Vida Gábor)
A jégbor a természetes édes borok egy fajtája, amely nevét arról kapta, hogy az elkészítéséhez szükséges mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és emiatt a fagyott szőlőből préselt bor koncentrált szárazanyag-tartalmú, nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalmú lesz.
A jégbor készítéséhez a szokványos szüreti időponton túl, a komolyabb téli fagyok kezdetéig szándékosan a szőlőtőkéken hagyják a gyümölcsöt, amelyet fagyott állapotban szüretelnek és préselnek ki.
Birkás Bor- és Pálinkaház – és a Jégbor
Ami Tokajnak az aszú, az a többi borvidéknek a jégbor! Az 1970-es években érkezett Magyarországra feltehetőleg Németországból ez a különleges, fenségesen ízletes desszertbor. Különleges odafigyelést és szakértelmet igényel az elkészítése – de hát valamit valamiért, nem igaz?! Meg kell várni, hogy az éjszakai átlaghőmérséklet egymást követő négy napban -4 celsius fok legyen – csak akkor lehet leszedni a szőlőt. Az így szüretelt szemekből a víz elpárolgott, a cukor felhalmozódott, így egy mennyeien gazdag, édes mustot kapunk, melyet kis fahordós érleléssel tett a Birkás borászcsapat igazán komplexé, egyedivé.
Termék kiszerelése: 0,5 liter
Termék súly: 1,15 kg
Egység ár: 6.980 Ft/liter
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!