Mentett ajánlatok
Saját fiókom
A Bónusz Brigád használatához javasoljuk, hogy jelentkezz be.
MindenÉlményUtazásÉtteremEgészségSzépségTanfolyamKultúraTermék és élelmiszerPraktikus Ajándék

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj a legjobb ajánlatainkról és szerezz akár 1 000 Ft azonnali kedvezményt!


loading...

A felelős állattartás nélkülözhetetlen kellékei

A kisállatok rengeteg szeretetet nyújtanak nekünk, ezért megérdemlik a kellő figyelmet és törődést. Egy modern társadalomban remélhetőleg nincs szükség a felelős állattartás definiálására. Az érzelmi kötődésen, a jó minőségű állateledelen és orvosi vizsgálatokon túl, fontos az időtálló, magas színvonalat képviselő termékek beszerzése is. Az ideális eszköz kiválasztása nem egyszerű feladat, most ebben leszünk segítségedre.

Felelős állattartás megfelelő eszközökkel

1. Az állat szocializációja: póráz- és nyakörv használat

A felelős állattartás legalapvetőbb kritériuma az állat szocializációja. Ide tartozik a közös séta, a szabadban való futkározás, amelynek elengedhetetlen kellékei között szerepel a nyakörv, a póráz és a hám.

 

Ahhoz, hogy megtaláld a számotokra tökéletes verziót,

  • ismerned kell az állat jellemét,
  • a fizikai felépítését,
  • az aktivitás igényét,
  • és az engedelmességre való hajlamát.

 

A nagy mozgásigényű, hosszú nyakú, illetve nyomott pofájú állatok esetén például eredményesebb a hámok használata. Ha viszont a séta még nem tökéletes, dupla vagy csúsztatós nyakörvvel tudod kontrollálni az állat mozgását.

 

A nyakörvön pedig mindig legyen biléta az elérhetőségeiddel, az éjszakai sétákhoz érdemes beszerezned ledes vagy fényvisszaverős nyakörvet is!

2. Az állat ellátása: ideális etető- és itatótál az állateledelnek

A szekrény mélyéről előbányászott régi lábas nem megfelelő a kisállat etetésére. Az edény alja idővel algásodik, vagy éppen a zománc kopik meg, így pedig olyan dolgok is bekerülnek a szervezetbe, ami egy kisebb testű állat esetén akár komolyabb gondokat is okozhat.

 

A legnagyobb állateledel webáruházak termékei között egyaránt megtalálhatóak a műanyag, a kerámia és a rozsdamentes acél tálak. Áruk éppen ebben a sorrendben növekszik, nem véletlenül. Amíg a műanyag edények karcolásaiban megtelepednek a baktériumok, addig a kerámia tálak a törékenységük miatt nem tekinthetőek praktikus választásnak. Ha erős, könnyen tisztítható, időtálló alternatívát keresel, akkor ne a rozsdamentes acél tálon spórolj!

3. Az állat szórakoztatása: játékok

Frizbi vagy gumiból készült csipogó kaméleon - a kisállatok megőrülnek a játékokért. A szórakoztatás mellett, némelyik tényleges funkciókat is ellát. Te és a családod is értékelni fogjátok, ha fogzási időszakban kedvenced az asztal lába helyett egy arra kialakított tömör labdát nyüstöl, vagy a virágágyások kiásása helyett készségfejlesztő játékkal fárasztja le magát.

 

Valójában mindegy milyen aprósággal leped meg négylábú barátodat – az öröm garantált. Az egyetlen aranyszabály, hogy mindig az állat méretéhez viszonyítsd a játék nagyságát, hogy ne tudja lenyelni. A kutyatartás esetében az adott fajtatulajdonságok is segítenek. A kotorék ebek például szeretik azonnal elejteni áldozatukat, ezért egy szelepes labda vagy egy puha plüss nem lesz hosszú életű.

4. Az állat kényelme: fekhely

Elhasznált műanyag láda takaróval? Felejtsd el! Amikor új családtag érkezik, a legfontosabb, hogy biztonságos közeget teremts neki. Az anyukától való elszakadást először minden kisállat traumaként éli meg, ezért fontos, hogy legyen egy hely, ahol megnyugodhat.

 

Rengeteg lehetőség áll rendelkezésre: egyszerre válogathatunkkutyapárnák, kutyakosarak, kutyakanapék, de még memóriahabos matracok között is. Utóbbi talán túlzásnak hangzik, azonban egy műtött állat regenerálódását elősegítheti. A választás során vedd figyelembe az állat méretét, hogy hajlamos-e szétrágni a puha anyagokat, és hogy mennyire hullajtja szőrét. Ma már elérhetőek vízlepergetős, könnyen tisztítható párnahuzatok, így effektív a párnát nem éri semmilyen szennyeződés.

5. Az állat higiéniája: tisztálkodási felszerelés

Manapság már sokan egy fedél alatt élnek kisállatukkal, ilyenkor különösen fontos a higiénia fenntartása. Alap tisztálkodási felszereléssel minden gazdinak rendelkeznie kell, amelybe beletartozik a fésű/kefe, sampon, hajszárító, érzékeny nagyfülű állatok esetén pedig a különböző fültisztító oldatok is. Minden termék fajtára lebontva is megtalálható.

 

Előfordul, hogy képesek vagyunk túlzásba esni a fürdetéssel, fültisztítással, ha pedig mi magunk próbálunk karmot vágni, félő, hogy az idegeket is megsértjük. Ha nem vagy biztos abban, hogy mit és hogyan kell csinálni, fordulj állatkozmetikák szakembereihez! Ettől függetlenül legyenek otthon alap eszközeid, hiszen például egy hirtelen jött zivatar után jól jöhet, ha a kutyád találkozott már hajszárítóval!

Ismerd kisállatod igényeit!

Az állattartás eszközeinek kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen ma már minden vásárlás esetén nagy a választék. Hogy ki és milyen márkákat használ, ne befolyásolja gondolkodásodat! Te csak a saját és kisállatod igényeit helyezd szem elé, mert igazán csak te ismered őt. Válassz tudatosan, nevelj felelősen!

Bejelentkezés