Miért Franciaország a világ egyik cukrász nagyhatalma? Évszázados hagyomány? Kifinomult kidolgozás? Minőségi alapanyagok? Mi lehet a titok? Talán a mesébe illő környezet, a különleges hangulat?
A válasz egyértelmű: a finomság, a művészeti és innovatív kinézet, és a különleges íz világ. Ezek tették a francia cukrászatot méltán világhíressé és meghatározóvá! A gasztrokultúra bölcsője Franciaországban van, ezzel valószínűleg nem sokan vitáznának, legalábbis Európában. Kell azonban valaki, aki mindezt leghitelesebben tudja átadni, aki egyedi, aki szívét lelkét beleadva mutatja be mindezt, és kalauzolja tanulóit a francia desszertek világában.
Szerencsére Flóra ilyen, hiszen fontosnak tartja, hogy a tudást első kézből Franciaországból szerezze be, ezért rendszeresen jár francia cukrászmesterek oktatásaira és tanfolyamaira Franciaországba, valamint tudását folyamatosan fejleszti az online lehetőségekkel is. Saját francia stílusú kávézója mellett évek óta foglalkozik a francia desszertek készítésével, melyet saját kis kézműves édesség műhelyében készít, és igazán egyediek saját fejlesztésű ezer féle ízben és méretben készülő mousse tortái.
Miért érdemes eljönnöd?
Négy alkalmas tanfolyam során megtanulod a franciák egyik alap tésztáját a sablét, kekszeket és csodás díszítő elemeket fogsz készíteni.
Elkészíted a franciák egyik kedvenc édességét a sós karamell krémet, és a kurzus során megismered a főzésének fortélyait. Megtanulod az édes tartok készítését és töltését, valamint díszítési lehetőségeket. Két napot pedig a csodálatos mousse tortákra fogtok szánni. Süttök, töltitek a tartokat, emellett krémeket, roppanós elemeket is fogtok készíteni. Gyakorolni fogod különböző textúrákat, az ezekkel való játékot és lehetőségeket. Készíteni fogsz gyümölcs inzertet, tejszínes, csokoládé alapú betéteket, roppanós elemeket, vajas piskótát és természetesen a tökéletes mousse-t! Az elkészült tortákat pedig kifagyasztás után tükörmázzal fogod leönteni és rengeteg díszítési lehetőséget és praktikát fogsz megtanulni.
A kurzuson minden receptet megkapsz írásban és olyan kiegészítő receptekkel is ellátnak, amelyeket a kurzus elvégzése után könnyedén el tudsz majd készíteni otthon is. Kapsz tippeket a megfelelő alapanyag és eszköz beszerző helyekre is és látni fogsz olyan apró trükköket, amelyek a receptkönyvekben nincsenek leírva, de nagyban megkönnyítik a munkát. A jó hangulat és a tanulás garantált! A kurzus után biztosan te is el tudod készíteni otthon a tanultakat, de ha elakadtál szívesen segítenek.
Tematika:
1 Nap: Francia édességek
Ezen a napon olyan egyszerű, bárki számára elkészíthető, különleges eszközöket, alapanyagokat nem igénylő, mégis nagyon finom és különleges francia édességeket fogsz készíteni, amelyek nem tartalmaznak tartósítószereket, mesterséges színezéket és semmi olyan hozzáadott adalékot, mint a bolti társaik. Ezeket a finomságokat nyugodt szívvel fogyaszthatjátok és bátran készíthetitek el otthon akár a gyerekeknek is.
Az első napon megtanulod a franciák egyik alap tésztáját, a sablét, amellyel a magyar linzer tésztához képest egy sokkal vajasabb és ezáltal isteni textúrájú kekszet kapunk, amelyet rengetegféleképpen lehet izesíteni. Ebből a keksz receptből Silplat lapok segítségével csodás díszítő elemeket is lehet készíteni.
El fogod készíteni a franciák egyik kedvenc édességét a sós karamell krémet is, amely egyetlen francia cukrászat polcáról sem hiányozhat. Kanalazhatod kiskanállal, mint a nutellát, vagy használhatod süteményekhez, palacsintára csorgathatod, kekszet mártogathatsz bele, csinos üvegcsébe töltve pedig ajándéknak sem utolsó!
Készíteni fogsz még kézműves kakaós pillecukrot is, ami azonnal a gyermekkori bögre kakaók emlékét idézi fel és megtanuljuk a franciák ikonikus édességét a színezék és aromák nélkül, 100%-os gyümölcs püréből készített páte de fruit zselés cukorkát.
2. Nap: Tartok
A francia desszert kultúra kapcsán 3 dolog jut mindenki eszébe, az isteni leveles tészták, a könnyű mousse-ok és a gyönyörű tartok! Ezen a napon a legismertebb és legnépszerűbb tart, a citrom tart egy hagyományos és egy modern változatát készítjük el. Megtanulsz egy alap tart tészta receptet, bekevered, nyújtod, formázod, sütöd. A tart napon 5 különböző technológiát sajátítasz el 2 desszert elkészítése közben.
3. Nap: Mousse torta
A mousse torták lényege a sokféle textúra és íz találkozása. Piskóta réteg, ropogós, krémes réteg, ganache, mousse…A hat réteg megannyi íz és állagbéli variációt tesz lehetővé! Ezen a kurzuson megtanulhatod a gyümölcs inzert elkészítését, a különböző tejszínes, csokoládé alapú betéteket, készítünk ropogós elemet, vajas piskótát és természetesen mousse-t is, majd ezekből összeállítjuk a kész mousse tortát, amelynek 12 óra fagyasztásra van szüksége, így másnap fejezzük be, öntjük le tükörmázzal és dekoráljuk.
4. Nap: Mousse torta
A mousse torták sajátossága, hogy miután a formába öntjük őket 10-12 órát kell a mélyhűtőben fagyasztani, így tudjuk szépen kivenni őket a formából. Tehát a második mousse napon kivesszük a formákból a tortákat és elkészítjük a tükörmázat, megtanuljuk a tükörmázzal való bevonást, majd dekoráljuk a tortákat, amelyeket a 2 napos kurzus után mindenki haza is vihet.
Csak a legjobb és legmagasabb minőségű alapanyagokat használjuk, hiszen a tökéletes francia desszertek egyik titka is ez! Oktatáson minden szükséges eszköz rendelkezésre áll, üdítő és kávé fogyasztása, valamint az elkészült desszertek csomagolását és elvitelét a részvételi díj tartalmazza!