Azt, ha valaki franciának gondolja a híres regénybéli detektívet, Hercule Poirot-t, tán még elnézik a belgák. Ha azonban a sült krumpli feltalálását vitatod el tőlük, felkészülhetsz a legrosszabbra: ősi vallon népszokás szerint alighanem mézbe, majd malátába forgatnak, és rontásűző dalocskákat kántálva megdobálnak krumplihéjjal.
A Brigád most a tévhitek elleni fellépés jegyében invitál, hogy megismerd azt a fogást, amely szerves része a belga kultúrának és nemzeti identitásnak, mind flamand, mind vallon részről. Kóstold meg és fogadd el: burgonyát másképpen is lehet sütni, mint azt a gyorséttermekben megszokhattad.
A belga módi szerint a krumplit vastagabbra szelik, majd két lépésben sütik. Az elősütés után lehűtik, lecsöpögtetik, majd a második fázisban sütik készre. A végeredmény belül puha, kívül ropogós, forró és aranysárga, magában is laktató finomság. Annyiféle különleges szósszal kínáklják, hogy szinte megunhatatlan.
Ne sérts meg egy belgát, inkább fald fel a sült krumplit. Aztán egyél még egyet, most másfajta szósszal. Aztán még egyet...
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!