Kevés hely van a világon, ahol annyi a jó bor, mint kis hazánkban, így ha valami még ebben a mezőnyben is kiemelkedik, akkor tudhatod, hogy olyasmiről van szó, aminek kóstolását nem szabad kihagyni az életben. Még szerencse, hogy nem is kell!
A Dobosi Pincészet egy családi vállalkozás a Balaton-felvidéken. Alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű településen, Szentantalfán.
A rendszerváltás után Dobosi Dániel borász és felesége, Ilonka másolhatatlan vendégszeretetével fogta össze és élesztette újjá a családi birtokot. Az öt gyerek közül Bálint és Győző döntöttek a borászat mellett, ma már ők vezetik a vállalkozást. A család jelenleg 26,5 hektár szőlőt művel a borvidéken, főként a Nivegy-völgyben és 1,5 hektárt Balatonfüreden. 2001 óta a Biokontroll Hungária ellenőrzése mellett készülnek boraik. Pincészetük a bioborok mellett vendéglátással, szálláshely szolgáltatással, Nivegy-völgyi bortúrával (www.kobortura.hu) 100%-os szőlőlevek és szőlőmag termékek termelésével és értékesítésével is foglalkozik.
Boraikra egyedi címkéket is készítenek – kívánságra cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt. Egész évben nyitva tartanak a vasárnapok kivételével. A nyári hónapokban viszont a hét minden napján várják vendégeinket és az érdeklődőket. Vállalkozásuk célkitűzése, hogy megismertessék vevőikkel termékeiket, elkötelezettségüket a biotermékek és a minőség iránt, mint egy több generáción átívelő értékrendet. Boraikat egyaránt értékesítik kis és nagykerek részére, illetve egyre több vinotéka, borbár és étterem rendel tőlük közvetlenül is.
Az 1721-re visszanyúló borászat aktív szereplője az észak balatoni szőlő termesztésnek, feldolgozásnak, a természethez fűződő szeretetük elvitte őket a bioborok irányába. Innen ered jelmondatuk is: Don’t Panic! Drink Organic!
Különleges nedűikért most nem kell a Balatonig utaznod, Budapest szívében és végigkóstolhatod a legkiválóbb borkülönlegességeket. A Jókai téren decemberben nyitott a Championwine Vinarium & Gastrobutique exkluziv borszaküzlet, amely egyben kóstoltató borbár is. Kínálatukban felsorakoztatták a 22 magyar borvidék közül 500 fajta díjnyertes borát. A gyűjtők a borpincében igénybe vehetik bortrezor szolgáltatásukat. Az előadás és a borkóstoló a vinarium pincehelységében lesz.
Kóstolósor:
Bio Juhfark 2017
Színe világos halványsárga, ezüstös rexlexekkel. Közepesen intenzív, ásványos illat, mely leginkább a csonthéjasokra emlékeztet, de levegőztetve visszafogottan megjelennek az egzotikus gyümölcsökre jellemző jegyek is. A pohárban lendületesen forog a bor, a korty friss és tiszta. A tétel kiváló érési potenciállal rendelkezik, komplexitását ekkor mutatja meg igazán. Díjak: PAR Organic – silver, Országház bora
Bio hordós Chardonnay 2015
Színében zöldessárga, enyhén olajos megjelenésű, melyet illatában a hordós érlelés, textúrájában a chardonnay-ra jellemző krémesség képvisel. Első töltésű magyar tölgyhordóban érlelt bor, melybe csak a tétel fele került, elkerülve azt, hogy elnyomja a fajtára jellemző gyümölcsösséget. Díjak: PAR International – Silver
Bio Kéknyelű 2016
A Kéknyelű egy női ivarú szőlő, így a beporzásához szüksége van egy másik fajtára, ami a Budai Zöld. A Kéknyelű színe általában hosszú évek után is zöldessárga, de a 2016-os évnek köszönhetően tovább hagyták érni, így egy enyhén sárgás textúrája is van. A kehelyben látszódik, hogy egy egy sűrű, bársonyos borral van dolgunk. Illatában a fehér virágokat emlékeztető jegyek jelennek meg, mint például a virágzó gyümölcsfák és némi fügés illat is felfedezhető. Ízét a szép savszerkezete uralja, amiben a birsalma a legdominánsabb. Nagyon szép, hosszú lecsengésű bor, ami kitöltés után negyedórával egészen másik arcát tudja mutatni. Díjak: Országház bora 2018, Külgazdasági és Külügyminisztérium 2018-as borválogatás, Decanter World Wine London 2018 Silver, Bio Kéknyelű 90 pont
Bio Háromszög Olaszrizling 2016
Nevét a szőlőtábláról kapta, ami felülnézetből háromszög alakú. Az Agyaglik dűlőben ez a legjobb terület, melynek mindhárom oldala közigazgatásilag egy másik faluhoz tartozik. Színe mélyebb szalmasárga, megjelenésével tudatja, hogy egy érlelt tétellel van dolgunk. Illatában együtt jelenik meg az érett birsalma és az ananász, amit lekerekíti egy enyhe hordós jegy. A hordó médium pörkölésű, 6 hónapig pihen benne a bor. A Vinea Balaton rendszerében ez képviseli a hegybor kategóriát. Díjak: Veszprém megye bora 2018, PAR International Wine Awards Silver, Nemzetközi Olaszrizling borverseny – legjobb száraz olaszrizling
Bio Haraszti kéknyelű
Zöldessárga, visszafogottan illatos, tavaszi virágos kert illata mellett, tartalmas és bársonyos. Birsalma, virágillatjegyek mellett hosszú lecsengésű bor. Díjak: PAR Organikus német Gold, Decanter London - Bronz
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!