Dalmáciai fűszerkeverék – a Dalmát konyha jellegzetes ízvilágának fűszerei
Bazsalikom, lestyán, rozmaring, zsálya
A növények megerősödése után, a leveles hajtások folyamatosan szedhetők.
Francia fűszerkeverék – Provancei konyha jellegzetes ízei
Bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, borsfű
A növények megerősödése után, a leveles hajtások folyamatosan szedhetők.
Mediterrán fűszerkeverék – a mediterrán tájak jellegzetes ízeit varázsolja konyhánkba
Bazsalikom, kakukkfű, Oregano, Ruccola
A növények megerősödése után, a leveles hajtások folyamatosan szedhetők.
Transylvaniai fűszerkeverék – Az erdélyi konyha izgalmas ízvilágát képviseli
Borsfű, Kapor, Tárkony, kakukkfű
A növények megerősödése után, a leveles hajtások folyamatosan szedhetők.
Fűszernövények jellemzői:
Bazsalikom:
- Hidegre érzékeny, egynyári növény. Hús és halételek, valamint saláták bódító illatú fűszere.
- Tavasztól őszig szakaszosan vethető. Hajtásvégeit visszacsípve, dúsan bokrosodik. Szárítva és mélyhűtőben is eltartható.
Rozmaring:
- Szárazságtűrő, melegigényes, fagyérzékeny, évelő növény. Erősen aromás levelei frissen szedve, szárítva mártások, hal és vadételek, burgonya ízesítésére, szószokban és fűszeres olajokban és ecetekben kiváló.
Kakukkfű:
- Évelő, alacsony termetű, igénytelen félcserje. Leveles hajtásai egész évben szedhetők. Különleges aromáját szárítva is megőrzi. Sültek és tojásételek, pástétomok, mártások remek ízesítője.
Borsfű:
- Egynyári, dúsan bokrosodó alacsony termetű, intenzív illatú növény. Csombornak is nevezik. Leveles hajtásait frissen vagy szárítva használjuk. A csombor remekül illik a hüvelyesekből készült levesekhez, főzelékekhez. Kitűnően ízesíti a pástétomokat, töltött húsokat, hasékat.
Kerti zsálya:
- Zsályával fűszerezhetjük a zsíros húsételeket és azok körítéseit (Kecske, birka, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), de máj, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas. Évelő félcserje, leveleit virágzás előtt szedjük. Frissen és szárítva is használhatjuk.
Lestyán:
- Nagytermetű évelő növény. Leveleit és gyökerét kockázva, frissen és szárítva használhatjuk. Fűszerkeverékek alapvető komponense.
Kapor:
- Talajra nem igényes, napos helyet kedvelő, egynyári növény. Sajt, túró és tojásételek, főzelékek, savanyúságok ízesítője. Csirke és halételek, krumplis fogások, mártások és páclevek remek fűszere. Levelei mellett csupasz hajtásai, ernyős virágai és magja is intenzív illatú fűszer.
Tárkony:
- Évelő, hideg és szárazságtűrő növény. A magról vethető változatoz orosz tárkonynak is nevezik. Leveles hajtásait frissen, vagy szárítva vagy ecetben tartósítva használhatjuk. Pulyka, csirke, bárány, borjú, vad és tojásételek fűszere. Levesek, salátaöntetek, zöld-mártások karakteres ízesítője.
Oregano:
- Lilás bordó virágú évelő félcserje, vad majoránnának is nevezik. Nyár közepén érdemes visszavágni a friss hajtásképződés céljából. Paradicsomos ételek, szószok, olasz tészták és a pizza elengedhetetlen fűszere. Levágott hajtásait szellős helyen csokorba kötve szárítsuk, majd a lemorzsolt leveleket jól záródó edényben tároljuk.
Ruccola:
- Egyéves, könnyen termeszthető zöldfűszer. Füstös ízű, enyhén kesernyés, borsos illatú levelei frissen szedve, saláta keverékekben, párolva tészták szószaiban, sajt és tojásételekben kiváló. Szakaszos vetéssel, kora tavasztól őszig neveljük, mert könnyen magszárba megy.
termék mérete: 38 x 17 x 13cm
terméksúly: 0,3 kg
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!