Sajtok, húsok, disznósajt, forró meggyes sör, forralt bor, kolbász, füstölt hal, vaddisznó-szalámi, mézek, bejgli, kézzel készült szaloncukor, kézműves csokoládé, maglisztek – az ingyenes karácsonyi vásár minden látogatója számtalan ínycsiklandó magyar termékeket kóstolhat és vásárolhat az Erzsébet téren 12 napon át, december 12-23. között. Több mint 60 kézműves, hazai és határon túli termelő lesz jelen a vásáron, ahol minden élelmiszert meg lehet kóstolni és vásárolni, ami később az ünnepi asztalra kerül.
A Magyar Ízek Alapítvány immár nyolcadik alkalommal várja a legjobb minőségű, magyar és határon túli élelmiszerek kedvelőit, hogy egy hangulatos vásár forgatagában olyan ízeket, ételeket kóstoljanak, amelyek valóban ünnepivé varázsolják a Karácsonyt. A Belváros szívében, az Erzsébet téren 12 napon át várják a látogatókat, akik forralt bort kortyolgatva kereshetnek és falatozhatnak egyedi, kézműves és hamisítatlan magyar termékeket, amelyek nem csak finomak és egészségesek, hanem egyben az ünnepi asztal díszei is.
A sajtok kedvelői nem csalódnak majd, mert kóstolhatnak bükkfán és cseresznyefán füstölt kézműves füstölt parenyica sajtokat, friss mozzarellát, emellett lilahagymás, csípős paprikás és petrezselymes-fokhagymás ízekben krémsajtok és a töltött parenyica tekercs várja a különleges ízek rajongóit.
Erdélyből, Gyergyószentmiklósról házi készítésű, bükkfán füstölt sertés húsok érkeznek. A hagyományosan füstölt csülök nem hiányozhat a töltött káposztából, mint ahogy a házi szalonna sem, de megkóstolhatjuk a „sápadt kolbászt”, ami paprika nélkül készül. Emellett a füstölt házi kenőmájasuk, vaddisznó-szalámijuk és lókolbászuk is kihagyhatatlan.
A tél lehet a megfázás, vagy torokfájás időszaka, de nem akkor, ha minőségi magyar mézzel erősítjük szervezetünket. A hungarikumnak választott akácmézet megbolondítják egy kevés minőségi magyar pálinkával és a birsalma pálinkás, tokaji aszús, vagy keserű likőrös alkoholos méz remek ajándék lehet férfiaknak. A hölgyeknek narancs, citrom, csillagánizs, szegfűszeg és fahéj zamatával ízesített akácmézet kínálunk, de lesz még egyedülálló módon friss bodza és levendulát tartalmazó akácméz, illetve különleges csokoládés krémméz is, amely kiválóan illik a süteményekbe.
A minőségi magyar borokból készült forralt bor mellé különleges forró fűszeres barna meggyes sört ajánlunk a látogatóknak, de találhatunk tök, mák – és dióolajat, magliszteket, egészséges, cukor nélküli édességeket. A legnagyobb karácsonyi kedvenc, a bejgli sem hiányozhat a vásárról, amely hagyományosan dióval, vagy mákkal, újabban gesztenyével, meggyel és aszalt szilvával készül. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.
Akinek nem elég a bejgli édes íze, az a magyar „találmánynak” számító kézműves szaloncukrot és csokoládé-különlegességeket kóstolhat és vásárolhat a karácsonyfa alá. A cukrászdák hagyományos módon, kézzel készített édességgel készülnek, hogy visszahozzák a békebeli cukor ízeit. A legnagyobb mandulát tartalmazó marcipán alapanyagot használják és a kézzel mártott édességek töltelékeiben nincs sem ízfokozó, sem színezőanyag. Cukormentes szaloncukrokból is bőséges választék lesz, ezek többsége aszalt gyümölcsös töltelékkel készül.
A gyerekekről sem feledkezünk meg, hiszen minden hétvégén játékos programok várják őket - lesz ütőfás mézeskalács készítés, kézműves kürtős kalács tekerés, gesztenyesütés és az igazi Zala megyei sült gesztenyéből a helyszínen kóstolni is lehet bőségesen.
Az Erzsébet téren megrendezett ingyenes ünnepi vásár december 12-23 között, 12 napon át reggel 10 és este 10 óra között várja a látogatókat és a vásárlókat.
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!