Mentett ajánlatok
Saját fiókom
A Bónusz Brigád használatához javasoljuk, hogy jelentkezz be.
MindenÉlményUtazásÉtteremEgészségSzépségTanfolyamKultúraTermék és élelmiszerPraktikus Ajándék
IDŐPONT:
május 21. kedd, 19:00
Kosárba  Foglalási ár: a fennmaradó -ot a szállodának fizeted SZÉP kártyával.
Helyszín
Kodály Filharmónia Debrecen 4026 Debrecen Hunyadi utca 1-3.

A CONCERTO BUDAPEST KONCERTJE

Műsor:
Brahms: D-dúr hegedűverseny, op.77. / Beethoven: III. (Esz-dúr, „Eroica”) szimfónia, op. 55.

Közreműködik: Abouzahra Mariam (a Virtuózok második évadának különdíjas versenyzője) – hegedű / Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

„Népszerű lesz-e valaha, bajos volna eldönteni.”– írta beszámolójában Johannes Brahms D-dúr hegedűversenyéről a Pesti Napló egykori kritikusa. Az 1879-es lipcsei ősbemutató óta eltelt közel másfélszáz év alatt a hegedűs szakma és a közönség is egyértelmű választ adott erre a kérdésre. Tény, hogy a Joachim József ösztönzésére született versenymű nem ad lehetőséget az öncélú virtuozitásra, helyette zenei mélységeivel, tömörségével és monumentalitásával kárpótol. Nem meglepő, hogy a zeneszerző és a hegedűs között szoros barátság szövődött. Joachim ugyanis az elmélyült előadóművészek azon típusához tartozott, aki számára a zenei értékek előbbre valóak voltak, mint a felszínes csillogás. Ezek az erények jellemzik Brahms alkotói életművét is, és jelölik ki helyét a zenetörténet legnagyobbjai között. Nem csoda tehát, hogy a D-dúr hegedűverseny némileg meglepte a kortársakat, mivel túlzottan szimfonikus jellegűnek érezték, ráadásul az is kiderült, hogy a zeneszerző eredetileg négy tételesre tervezte. Nyitó tétele terjedelmében és koncepciójában beethoveni súlyú és terjedelmű, melynek során a szólóhangszer csak egy magvas zenekari bevezető után jut szerephez. A tételvégi szokásos kadenciát - a harmadikéhoz hasonlóan - Joachim komponálta, Brahms stílusához tökéletesen alkalmazkodva. A középső Adagio érdekessége, hogy főtémáját nem a szólóhegedű, hanem az oboa szólaltatja meg, a hegedű fantáziaszerűen bontja ki az anyagot a háromtagú szerkezet során. A záró Allegro giocoso – melyben tökéletes egyensúlyba kerül a szólista és a zenekar – ellenállhatatlan táncos, örömteli lendületével fogja meg a hallgatót.

A klasszikus szimfónia műfaját – az ún. mannheimi iskola nyomdokaiba lépve – Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart páratlanul gazdag életműve emelte a zenei alkotóművészet centrumába. Az ő kompozícióikban a legmagasabb szinten valósul meg az a tartalmi és formai egység, mely a klasszika alkotásait jellemzi. Beethovent partitúráiban jutott azonban tetőfokára a műfaj, arra a pontra, amikor már a mondanivaló, a szerzői szándék kezdi tágítani, szétfeszíteni a hagyományos kereteket. Változik az előadó együttes létszáma, a tételek száma, illetve sorrendje, zenén túli, program-jellegű elemek jelennek meg, majd a „Kilencedikben” megszólal az emberi hang is. Beethoven I. és III. szimfóniájának megszületését mindössze három év választja el, mégis meglepő Beethoven előrelépése a műfaj megújítása terén. Míg az 1800-as keltezésű I. C-dúr szimfónia a haydn-i mintát követve adott lehetőséget zeneszerzői érettségének bizonyítására, addig a III. Esz-dúr (Eroica) szimfónia az életmű talán legnagyobb meglepetését, a műfaj újjászületését jelenti. Az Eroica gyökeresen új utakat keres. Zenén túli asszociációt kínál amikor „hősi” szimfóniaként definiálja magát, melynek ajánlása eredetileg Napoleonnak szólt. A nyitótételben már nyoma sincs lassú bevezetésnek, két súlyos dúr akkord után máris a főtémával ismerkedünk meg. A terjedelmes szonátatételt követően öt szakaszból álló gyászindulót hallunk, aztán éles váltással egy scherzo következik. A zárótétel gyakorlatilag egy variációsorozat, melyben meghatározó szerepet játszik az ellenpontra épülő, polifón szerkesztésmód.

– baljos –

Ezek az ajánlatok is érdekesek lehetnek

Sushi megamix: 60 db-os sushi válogatás a Sushi Gardenben-26 %
13 990 Ft
Először a Brigádon
Választható teakoktél vagy kávé sütivel, a BIG BEN Teaházban-22 %
1 590 Ft
Júliusig felhasználható
4,5/5 BIG BEN Teaház - Budapest - V. kerület
Makik és nigirik: különleges 41 db-os sushi válogatás-20 %
10 390 Ft
Először a Brigádon
Ázsia ízei: 22 db-os sushi válogatás a Sushi Gardenben-30 %
4 890 Ft
Először a Brigádon
Pálinka Múzeum belépőjegy tárlatvezetéssel és kóstolással-18 %
3 190 Ft
Interaktív tárlatvezetéssel
Választható hot dog menü sültkrumplival és üdítővel 1-2 főre-22 %
3 190 Ft
8 féle egyedi ízvilág!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj a legjobb ajánlatainkról és szerezz akár 1 000 Ft azonnali kedvezményt!


loading...
Dolce Vita olasz főzőkurzus és vacsora program-41 %
12 990 Ft
Vásárlóink kedvence
Páros Retro Élményközpont belépő és 2 hot dog menü
14 180 Ft
Vásárlóink kedvence
Dél-Korea kedvenc étele: 1 adag Ramyeon leves csirkehússal-19 %
2 890 Ft
4,6/5 Little Geisha Can Cook - Budapest - VIII. kerület
Tarka fűszerek: indiai főzőkurzus és vacsora program-41 %
12 990 Ft
Egészséges alapanyagokból
Epres vagy csokoládés sajttorta választható kávévalEpres vagy csokoládés sajttorta választható kávéval-21 %
1 490 Ft
Először a Brigádon
4,6/5 MSTR1 Cafe & Lounge - Budapest - IX. kerület
Ezer ízű Szicília: mediterrán főzőkurzus borkóstolóval-34 %
14 590 Ft
Vásárlóink kedvence
Japán ízkavalkád: 60 db-os prémium sushi tál 4 fő részére-22 %
13 990 Ft
Vásárlóink kedvence
Különleges japán főzőkurzus 4 fogásos menüvel-41 %
12 990 Ft
Egészséges alapanyagokból
Bejelentkezés