Mentett ajánlatok
Saját fiókom
A Bónusz Brigád használatához javasoljuk, hogy jelentkezz be.
MindenÉlményUtazásÉtteremEgészségSzépségTanfolyamKultúraTermék és élelmiszerPraktikus Ajándék
IDŐPONT:
2025. március 19. szerda, 19:45
Kosárba  Foglalási ár: a fennmaradó -ot a szállodának fizeted SZÉP kártyával.
Helyszín
Budapesti Fesztiválzenekar 1095 Budapest Komor Marcell u. 1.

március

19.

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

19. szerda 

 

Szergej Prokofjev: A három narancs szerelmese – szvit, Op. 33 bis;

2. (g-moll) zongoraverseny, Op. 16;

4. (B-dúr) zongoraverseny, Op. 53;

1. (D-dúr, „Klasszikus”) szimfónia, Op. 25

 

Igor Levit (zongora)

vezényel: Fischer Iván

 

„Igor Levit egyik más zongoristához sem hasonlítható” – írta a The New Yorker. Tény: nem sok előadót találni, aki két egymást követő napon eljátszik összesen három Prokofjev-versenyművet, majd a harmadik koncerten még kettőt, köztük a zongorairodalom egyik legnehezebb darabját és egy csak bal kézre írt kompozíciót. A 2. zongoraverseny szólója Prokofjevnek is komoly kihívást jelentett, és a mai napig csak a legbátrabb pianisták tűzik műsorukra. A negyediket a mű megrendelője sem vállalta, és azóta is ritkán játszott alkotás. A mély érzelmekkel és szenvedéllyel társuló virtuóz erőpróbát operaszvit és szimfónia keretezi. A három narancs szerelmese című vígoperájából Prokofjev maga készített hattételes zenekari kivonatot, ahogy első szimfóniájának sokat sejtető „klasszikus” jelzője is tőle származik.

A melankolikus királyfi kineveti a saját lábában megbotló gonosz boszorkát, az pedig átokkal sújtja: meg kell keresnie három óriási narancsot, amelyekben szépséges lányok vannak. Ám csak a harmadik marad életben, akivel a királyfi végül össze is házasodik. Ez A három narancs szerelmesének rövid cselekménye. Az 1924-es szvitben a hangszerek által megjelenített szereplőket felvonultató prológus, egy alvilági kártyaparti, a híres „elhangolt” induló, egy scherzo, egy romantikus intermezzo, végül a komikus zárójelenet idéződik meg.

Első zongoraversenyének kritikáira adott válaszként, öngyilkosságot elkövető zongorista barátja, Maximilian Schmidthof emlékére írta meg Prokofjev 2. zongoraversenyét 1913-ban. A botrányt kavaró bemutatón „futurista impertinenciával” vádolták a szerzőt. Miután a kézirat elégett egy tűzvészben, Prokofjev emlékezetből alkotta újra és dolgozta át a művet. A ma ismert változat, amelytől a szerző szerint „a macskák szebben nyávognak a háztetőn”, négytételes. A romantikát a groteszkkel ütköztető nyitány után pár perces sziporkázó scherzo következik; a lomha, fanyar és nagyszabású intermezzót követően viharos finálé zárja a művet.

Az osztrák zongoraművész Paul Wittgenstein, aki az 1. világháborúban elvesztette jobb karját, és Ravel híres balkezes zongoraversenyét is rendelte, Prokofjevet is alkotásra kérte fel. A darabot keretként ugyanannak a rondónak két változata fogja közre. Míg az első tételből egyszerre árad jókedv és idegesség, a fináléban ennek tompa újrafogalmazását, majd dühödt dübörgését, végül szerény emelkedettségét halljuk. A kettő között Rómeó és Júlia romantikáját idéző lassú tétel, valamint baljós és fényes között vacilláló moderato szól.

Néhány évvel Stravinsky Tavaszi áldozata vagy saját 2. zongoraversenye után Prokofjev „klasszikus” szimfóniával lepte meg közönségét. „Szerintem ha Haydn a mi időnkben élne, megtartaná saját stílusát, ugyanakkor elfogadna valamit az újból. Ilyen szimfóniát akartam komponálni” – írta a szerző, aki sok szempontból igazodott a hagyományokhoz. Négytételes, tipikus elrendezésű művet írt takarékos zenei szövettel és visszafogott hangszereléssel. Könnyed humora valóban Haydnt idézi, de ott van saját disszonáns zenei nyelvezete is.

 

Ezek az ajánlatok is érdekesek lehetnek

34 db-os sushi válogatás 2 tányér Miso levessel, 2 főnek34 db-os sushi válogatás 2 tányér Miso levessel, 2 főnek-29 %
7 990 Ft
Először a Brigádon
Makik és nigirik: különleges 41 db-os sushi válogatás-20 %
10 390 Ft
Először a Brigádon
Sushi megamix: 60 db-os sushi válogatás a Sushi Gardenben-26 %
13 990 Ft
Először a Brigádon
Ázsia ízei: 22 db-os sushi válogatás a Sushi Gardenben-30 %
4 890 Ft
Először a Brigádon
Választható hot dog menü sültkrumplival és üdítővel 1-2 főre-22 %
3 190 Ft
8 féle egyedi ízvilág!
Japán ízkavalkád: 60 db-os prémium sushi tál 4 fő részére-22 %
13 990 Ft
Vásárlóink kedvence

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj a legjobb ajánlatainkról és szerezz akár 1 000 Ft azonnali kedvezményt!


loading...
Epres vagy csokoládés sajttorta választható kávévalEpres vagy csokoládés sajttorta választható kávéval-21 %
1 490 Ft
Először a Brigádon
4,7/5 MSTR1 Cafe & Lounge - Budapest - IX. kerület
Páros Retro Élményközpont belépő és 2 hot dog menü
14 180 Ft
Vásárlóink kedvence
Romantikus vacsora és kóstoló a Pálinka Múzeumban, 2 főnek-12 %
9 990 Ft
Interaktív tárlatvezetéssel
À la carte étel- és italfogyasztás 2 főnek a Róma Ételbárban-20 %
7 990 Ft
Vásárlóink kedvence
4,4/5 Róma Ételbár - Budapest - I. kerület
2 fős Montenegró Ízei grill bőségtál előétellel, desszerttel-25 %
14 990 Ft
Először a Brigádon
EASE Therapy Francia Est főzőtanfolyam és vacsora program-41 %
12 990 Ft
Vásárlóink kedvence
Bejelentkezés