A 19. században jelent meg, és bár eredetileg egy francia recept átdolgozásáról van szó, napjainkra minden ízében magyarnak mondhatjuk ezt a különleges finomságot.
Igaz, hogy a boltok polcai ilyenkor roskadoznak a különféle ízesítésű szaloncukrok alatt, de egyik sem lesz fogható ahhoz, amit te magad készítesz – elvégre az igazi szaloncukrot kézzel formázzák, mártják csokoládéba, és csomagolják selyempapírba.
Az Ursa Maior 4 órás workshopján készíthetsz zselés változatot, ha valamilyen gyümölcsből pektin hozzáadásával szilárd zselét készítve azt megmártod csokoládéban. Cukor, tej és vaj felhasználásával vajkaramellát is főzhetsz, ami szintén egy népszerű szaloncukor-változat alapja. Formázhatsz marcipán rudakat is, akár rummal vagy aszalt gyümölccsel ízesítve.
Csak a fantáziád szab határt annak, hogy milyen cukorkákat készítesz, de a kézzel készített, egyedi cukorkáidat díszdobozba csomagolva akár ajándéknak is adhatod, hiszen ennél személyesebb meglepetést nehezen lehet elképzelni is.