2021.01.21-én módosultak az oldal általános szerződési feltételei, az új ÁSZF-et itt éred el. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

Rendben
Mentett ajánlatok
Saját fiókom
A Bónusz Brigád használatához javasoljuk, hogy jelentkezz be.
MindenÉlelmiszer és termékUtazásÉlményÉtteremEgészségSzépségTanfolyamKultúraPraktikus Ajándék

Minden, amit tudnod kell a jogosítvány megszerzésének lépéseiről

A jogosítvány megszerzése mindenki életében hatalmas fordulópont: mondhatni, hogy a felnőtté válás első szakasza. Nincsenek többé megközelíthetetlen célpontok és állásajánlatok sem. A megfelelő tanfolyam kiválasztása nem egyszerű feladat. Egy rossz döntés számtalan nehézséget okozhat – újbóli vizsgázás, plusz költségek, ismételt időráfordítás –, ezért érdemes körültekintően mérlegelned, mielőtt választasz!

Így szerezd meg a jogosítványod!

Bármilyen új dologba is vágod a fejszédet, mindig gondold végig a tanulási folyamattal járó költségeket, felmerülő problémákat. A motor–, illetve autóvezetés kapcsán ez különösen fontos szabály. Ha nem több év alatt szeretnél jogsit szerezni, akkor ezt a három pontot mindenképp vedd sorra!

Első lépés: a jogosítvány szerzés okai

A vezetői engedély megszerzésének oka lehet a szórakozás, egy új munkahely feltétele, de vannak, akik egyszerűen csak minél előbb szeretnének belevágni az országút meghódításába. Bármi is legyen az indíték, A és B kategóriánál (motor és személygépkocsi) már 16 és fél évesen elkezdheted a vezetés elméleti képzéseit, 17 évesen pedig már forgalmi vizsgát is tehetsz.

 

Sok szakember azonban úgy véli, hogy a felelősségtudat 24-25 év környékén alakul ki, ezért sem érdemes azonnal fejest ugrani az autóvezetés rejtelmeibe. Az utakon magas szintű koncentrációra van szükség, ami egy fiatalabb szervezet idegrendszerét erőteljesen megterheli.

 

Vágj bele a tanulásba, de ne bármi áron! A tomboló pubertás kor közepét nem a felelősségteljes vezetési kultúra elsajátítása jellemzi. Ne siess!

Második lépés: elméleti és gyakorlati oktatás kisokos

A motoros és a személygépkocsis jogosítvány megszerzéséhez elméleti és gyakorlati képzésre is szükség van. Az elméleti tanfolyam két részből áll, amelybe beletartozik a Vöröskereszt által tartott elsősegély tanfolyam, illetve a KRESZ precíz elsajátítása is. A KRESZ tanfolyam ma már otthonról online is elvégezhető. Ezt követi a gyakorlati oktatás, azaz a vezetéstechnikai tréning. A forgalomban minimum 30 órát kötelező levezetni, azonban a szakoktatók javasolják a további órákon való részvételt is.

 

Sokan az első vezetési óra előtt már próbálják elsajátítani az alapokat, viszont ez nagyobb hátrány lehet, mint gondolnád. Egy rosszul berögzült mozdulatot sokkal több idő korrigálni. Mindennek megvan a maga ideje, ne sürgesd!

Harmadik lépés: a jogosítvány szerzés költségei

Vezetői engedélyt szerezni nem a legolcsóbb mulatság. Napjainkban átlagosan körülbelül 200.000-250.000 forintot kell megspórolni ahhoz, hogy végül róhassuk az utakat. Mielőtt belevágnál, győződj meg róla, hogy az elkövetkezendő időszakban tudod biztosítani ezt az összeget. Ha az anyagiak miatt elakadsz, kiesel a rutinból, és később sokkal nehezebb lesz folytatni.

 

A jogosítvány árak között megkülönböztetünk változó, de fix költségeket is. Magyarországon azelméleti képzésre és a különböző vizsgadíjakra, nagyjából mindenhol ugyanakkora összeget kell fizetni, azonban a vezetési órák árai már az autósiskolától és az oktatóktól függően változhatnak. A vezetési órák díját részleteiben is fizetheted, az összeget általában 10 óránként szokták elkérni az oktatók.

Befizetési sorrend és megközelítőleges díjak:

  1. elméleti tanfolyam: 25.000-40.000 Ft (nem mindegy, hogy e-learning vagy tényleges képzés)
  2. elméleti vizsga/KRESZ vizsga: 4600 Ft
  3. elsősegély tanfolyam: 8000 Ft
  4. elsősegély vizsga: kb. 7000 Ft
  5. gyakorlati oktatás: átlagosan 4200-5500 Ft / 50 perc
  6. forgalmi vizsga: 11.000 Ft

 

A tanfolyam és vizsga díja mellettszükséged lesz egy orvosi alkalmassági papír beszerzésére is. Ha még nem rendelkezel vele, akkor körülbelül plusz 7200 Ft terheli még kiadásaidat. Az autósiskolákkal kötött szerződések még tartalmazhatnak egyéb díjakat, ami körülbelül egy-két ezer forintot jelentenek. Az első jogosítvány kiállítása díjmentes.

Autósiskola és oktató: válaszd ki a tökéleteset!

A második legnehezebb feladat, a tökéletes tanfolyam és oktató kiválasztása.

Általában ez két úton történik:

  1. ismerősök ajánlásával,
  2. vagy az internet véleményével.

 

Személyes preferenciáink egyénileg változnak, ezért egyik út sem biztos, hogy tökéletes megoldást jelent. Ha mégis a világháló mellett döntesz, akkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján megtalálod a hazai autósiskolák teljesítményeit negyedéves bontásban!

 

Azoktató kiválasztása már specifikusabb feladat. Először is önmagaddal kell ahhoz tisztában lenned, hogy tudd, hogyan tudsz a leghatékonyabban fejlődni. Vannak, akik szeretik, ha fiatalosan-dumálósan oktatják, de arra is akad példa, akik a komolyabb bánásmódot részesítik előnyben.

 

Hagyj időt az oktatóval való kapcsolat kialakulására! Ha pár alkalom utánúgy érzed rosszul döntöttél, merj váltani, új ajánlatok mindig lesznek! Ha szükségesnemcsak az oktatót, de magát az autósiskolát is lecserélheted.

Bízz az ösztöneidben!

A jogosítvány megszerzésének lépéseihez komoly mérlegelési folyamatra, illetve döntésekre van szükséged. A legfontosabb szabály, hogy ne mindig mások véleményére támaszkodj, bízz az ösztöneidben. Ez nemcsak a választási folyamatban segít majd, hanem akkor is, amikor már csak egyedül nyomod a gázpedált.

Bejelentkezés