A tikkasztó hőség elődeinket is igencsak megviselte, így hát évszázadok óta ismeretes már a gasztropalettán a fagylalt mint hűsítő luxuslakoma. Luxus – ugyanis az ínycsiklandó fogás frissítő hatását eleinte inkább csak a kiváltságosok, arisztokraták, királyok, császárok élvezhették.
A fagyi ősének tekinthetjük az ókori Kínában, majd a Római Birodalomban felszolgált desszertfélét, ám ez inkább hasonlít a ma ismeretes jégkásához. Az első, a maihoz már nagyban hasonlító, igazi fagylaltot Itáliában keverték ki, s innét indulhatott világhódító útjára a fagyos csemege – a reneszánsz korában állítólag még Mátyás király udvarába is eljutott a recept!
Szerencsére ma már nem számít kuriózumnak e hűtött ínyencség, ám érdemes az eredeti receptúra alapján, főzéssel készített fagylaltot keresni, ha igazán emlékezetes ízélményre vágyunk.
Ilyen jeges finomságot kínál Budapest legrégebbi cukrászdinasztiája, az Auguszt család is. Farkasréti cukrászdájukban, hatalmas gesztenyefák árnyékában üldögélve nyalogathatod el a házi készítésű fagylaltokat – melyeket most ráadásul kedvezményesen vásárolhatsz meg bónuszunkkal.
Az Auguszt Cukrászda fagyikelyhei három gombóc fagylaltot, tejszínhabot, különféle önteteket és gyümölcsöket vagy csokoládét tartalmaznak; bónuszunkért cserébe az alábbi kelyhek közül választhatsz:
- Erdei Gyümölcs kehely – 3 gombóc fagylalt, tejszínhab, szeder, eper és meggy, eperöntet, roletti
- Eper Kehely – 3 gombóc fagylalt, tejszínhab, friss eper, eperöntet
- Coupe Jacques – 3 gombóc fagylalt, tejszínhab, konyakban eltett gyümölcs, karamellöntet
- Mozart kehely – 3 gombóc fagylalt, tejszínhab, triple sec, csokoládéforgács
Tetszik? Ajánld ismerőseidnek is!