Bánh mì – nem baj, ha nem hallottad még az elnevezést, elvégre nem túl régóta lehet kapni Budapest utcáin vietnami szendvicseket. Merthogy erről van szó: fantáziadúsan összeállított, bagettalapú, pástétomos-húsos-zöldséges szendvicskülönlegesség, melyben természetesen fellelhető az összetéveszthetetlen ázsiai ízvilág is.
A bánh mì szendvics még a francia gyarmatosítás idején vált igen népszerűvé Vietnamban – innen a bagett. Nyilván. A diákok és a szegények étke volt akkoriban, mert igen olcsón össze lehetett állítani e tartalmas fogást. Ma már viszont óriási népszerűségnek örvend szerte Európában, sőt, a tengerentúlon is, éppen gyors elkészíthetősége révén, valamint azért, mert bármelyik napszakban fogyasztható, akár útközben is.
Az igazi bánh mì három alaphozzávalóból áll: az első a pástétom – ez adja a vietnami szendvics különleges ízét. Végül pedig jöhetnek rá a zöldségek gazdagon: uborka, friss koriander vagy a rizsecetben és barna cukorban pácolt répa, karalábé.
Ma már számos variációja létezik a bánh mìnek, ezerféleképpen készítik, aki a csípős vagy a kissé sósabb ízvilágot szereti, az kérheti csilivel vagy szójaszósszal nyakon öntve is.
Próbáld ki te is bónuszunkkal a 7. kerületi Bánh Mì Szendvics Bár különleges, tradicionális szendóját – aztán, ha igazán meg akarod ízlelni a vietnami konyhát, kérj bánh mìd mellé tavaszi tekercset vagy akár tojásos kávét is, hogy teljes legyen az ázsiai street food menüd.
Reggelinek, ebédnek, vacsorának is teljesen tökéletes, tápláló és egészséges.