Mentett ajánlatok
Saját fiókom
A Bónusz Brigád használatához javasoljuk, hogy jelentkezz be.
MindenÉlményUtazásÉtteremEgészségSzépségTanfolyamKultúraTermék és élelmiszerPraktikus Ajándék
Nőies és sportos: 5 alkalmas Poleplay rúdtánc bérlet-54 %
8 490 Ft
Hazai és világbajnok oktatók
4,8/5 PolePlay Rúdsport és Légakrobatika Stúdió
Légiesen nőies: 3 vagy 5 alkalmas légi jóga bérletek-17 %
7 490 Ft
Először a Brigádon
SzandiAerial - Budapest - VII. kerület
Fedezd fel a rúdtánc csodálatos világát: 5 alkalmas bérlet-57 %
7 490 Ft
Hazai és világbajnok oktatók
4,8/5 PolePlay Rúdsport és Légakrobatika Stúdió - Budapest - XI. kerület

Mi rontja és mi javítja az edzés hatékonyságát?

Ha erősödni vagy fogyni szeretnél, akkor nem csak az számít, hogy mit eszel és mennyit edzel. Hiába edzel keményen és rendszeresen, ha folyamatosan elkövetsz olyan hibákat, melyek visszafognak a fejlődésben. Vannak apróságok, melyekre ugyanúgy oda kell figyelned a testmozgás közben, mint arra, vajon valóban helyesen hajtod-e végre az adott gyakorlatot. Fontos, ha tudatos vagy, akkor könnyen javíthatsz a hatékonyságodon. Nemcsak azzal, hogy odafigyelsz a hibáidra, hanem néhány egyszerű szabály betartásával is!

Miért nem fejlődsz megfelelően?

Ha már hetek óta jársz a fitneszterembe, de semmilyen változást nem veszel észre a testeden, érdemes elgondolkodnod, hogy valamit rosszul csinálsz az edzések során.

Lehet, hogy kevés súllyal dolgozol. A kis súlyok és a sok ismétlés az edzések kezdeti szakaszában hasznosak és fejlesztik az izmaidat. Ugyanakkor egy időt után a további fejlődés érdekében muszáj nagyobb súlyokra váltanod. Amikor pedig már a nehezebb súlyokkal is könnyen megy az edzés, akkor megint tovább kell emelned a lécet.

Lehet, hogy túl kemény edzést tartasz. Mindig a saját edzettségi szintednek megfelelő gyakorlatokat és edzéstervet kell kialakítanod, ne akarj túl sokat. Ha még kezdő vagy, akkor a kevesebb, néha többet fog adni számodra, mint egy nagyon kemény edzés. Reálisan mérd fel az állapotodat és ennek megfelelően tartsd az edzéseket.

Lehet, hogy zavar a társaság. Habár sokan szeretnek mással együtt futni vagy közösen lemenni az edzőterembe, ez sokszor többet ront a hatékonyságon, mint amennyit hozzáad. Másokkal való beszélgetés és csacsogás könnyen elvonja a figyelmedet, így nehezebben koncentrálsz a tényleges feladatodra: a mozgásra.

Lehet, hogy már rutinból ugyanúgy edzel. Szükség van arra, hogy rendszeresen változtass az edzésprogramodon. Amikor már megszokásból végzed a gyakorlatokat, könnyen ráunhatsz. Próbálj színesíteni: egyik nap fuss, aztán biciklizz, majd jöhet a konditerem vagy egy aerobikóra. Lényeg, hogy változatos legyen a testmozgás.

Lehet, hogy nem vagy ott fejben az edzésen. Próbáld meg magad mögött hagyni arra az 1-2 órára a mindennapi problémáidat, az otthoni feladatokat és a munkát. Zárd ki a gondolataidból ezeket és csak az edzésre, a testedre figyelj. Ha elkalandozol és azon gondolkodsz, mit vacsorázz vagy milyen feladataid vannak még hátra, akkor jelentősen csökkented a hatékonyságodat. Ha már a teremben vagy, akkor csináld 100 százalékosan. Adj egy kis pihenőt magadnak, és kapcsolj ki a darálógépből!

Hogyan lesz még eredményesebb az edzés?

Ha észleled, hogy a fenti hibák közül valamelyik rendszeresen megnehezíti a személyi edzéseidet, akkor mindenképp változtass! Most nézzünk meg pár dolgot, amik elősegítik a fejlődésedet és a hatékonyabb edzéseket.

Egy összeállított terv szerint haladj! Nagyon fontos, hogy tudd, mit szeretnél elérni az edzésekkel, mi a konkrét célod. Ennek megfelelően egy személyi edzés segítségével állíts össze egy programtervet a következő hetekre, hónapokra előre. Ennek megfelelően mozogj és haladj!

Mérd a fejlődésed! Inspirálhat és motiválhat, komoly erőt adhat, ha feketén-fehéren látod a fejlődésedet magad előtt. Vezesd egy helyen, hogy melyik nap mit csináltál és mennyit változott a tested. Érdemes a kilók helyett a centiket mérned, sokkal valóságosabb képet fest majd a fejlődésedről.

Mindig melegíts be! Alapszabály bármilyen mozgásforma előtt. Alaposan melegítsd be az izmaidat, hogy elkerüld az esetleges sérüléseket. Edzés végén pedig mindig nyújts egyet!

Hallgass zenét! A zene ad egy ritmust, kikapcsolja az agyad és még a kedvedet is feldobhatja. Állíts össze magadnak egy lejátszási listát, amit csak edzés közben hallgatsz. Amikor pörgős és gyors zenével dobod fel az edzést, akkor erősebben fogsz dolgozni: figyeld meg, mennyivel hatékonyabb tudsz lenni!

Hidratálj egész nap! Nemcsak az edzés alatt és után fontos, hogy elegendő folyadékot igyál, hanem egész nap. Épp ezért amelyik nap tudod, hogy edzeni fogsz, különösen figyelj oda a vízfogyasztásodra. Minden órában igyál legalább egy keveset, így a legjobb formádban jutsz majd el az edzőterembe.

Legfontosabb, hogy örömödet leld a mozgásban, találd meg azt az edzésformát, amely számodra a leghatékonyabb és a legjobban élvezed. Figyelj oda az apróságokra is, és próbáld meg minél helyesebben és tudatosabban végezni a gyakorlatokat! Mindegy, hogy mit mozogsz, csak csináld: a testi és lelki egészségedért megéri!

Bejelentkezés