2020.07.27-én módosultak az oldal általános szerződési feltételei, az új ÁSZF-et itt éred el. Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk

Rendben
Mentett ajánlatok
Saját fiókom
A Bónusz Brigád használatához javasoljuk, hogy jelentkezz be.
TÁJÉKOZTATÁSMindenUtazásÉlményÉtteremEgészségSzépségTanfolyamPraktikus

Ha Popey nem is leszel, ezeket akkor is tudnod kell a hajózásról!

Átélni, milyen a teljes nyugalom és csend kint a nyílt vízen, felbecsülhetetlen élmény tud lenni. A hajózás különleges és meghatározó tapasztalat: vagy így, vagy úgy. Van, aki szereti és van, aki inkább a biztos talajt, a szárföldi programokat választja. Magyarországon nem kevesebb, inkább más lehetőségek állnak rendelkezésedre, ha hajózni támad kedved. A Balatonon, a Dunán és a Tiszán egyaránt találhatsz szervezett hajótúrákat, de akár te magad is bérelhetsz egy hajót vagy egy csónakot. Most megnézzük, miket kell mindenképp tudnod mielőtt egy hajó fedélzetére lépsz!

Mit vigyél magaddal?

Fontos, hogy felkészülten érkezz a hajókirándulásra: kint a vízen már nem tudsz beszerezni semmit, ezért előre kell gondolkodnod. Attól függően, mikor, milyen célból és mennyire hosszú hajókirándulásra mész különbözőképpen kell pakolnod. Egy egész vagy akár több napos úthoz szükséged lesz meleg és lenge öltözetre is - feltéve, ha az évszak megköveteli -, hiszen estére igen le tud hűlni a levegő a víz közelében. Ami viszont biztos, ha aktívan részt veszel a hajó irányításában, akkor bizony kényelmes ruhába kell öltöznöd. Fontos, hogy vízálló és puhatalpú cipőd legyen. Emellett az esőkabátot is érdemes bedobnod. A nyílt vízen a napsugárzás nagyon erős lehet, ezért fel kell készülnöd a nap elleni védelemre: napszemüveg, sapka, naptej, akár hosszú ujjú felsőt is érdemes magaddal vinni. Ha a bérelt hajóhoz vagy a megvett kuponhoz nem jár egy finom ebéd, esetleg vacsora, akkor készülj néhány szendviccsel, illetve üdítővel vagy vízzel is.

Miket kell ellenőrizni az indulás előtt?

Mielőtt elindultok az útra át kell vizsgálni a mentőfelszereléseket a biztonság érdekében. Minden utas számára kell, hogy legyen mentőmellény. Ezenkívül szükség lehet egy tűzoltókészülékre, elemlámpára, elsősegélyládára és egy riasztópisztolyra is. Ellenőrizni kell, hogy van-e működő rádió a hajón, mellyel segítséget lehet hívni, ha szükséges. Indulás előtt érdemes megnézni az időjárás-előrejelzést, és ellenőrizni a szélviszonyokat, illetve azt mennyire békés vagy háborgó éppen a víz. Legfontosabb azonban, hogy mindenki tudjon úszni, aki a hajóra lép.

Előre kell gondolkodni!

Ha nemcsak utasként veszel részt a hajózásban, hanem a legénység tagjává is avanzsálsz, akkor fontos, hogy mindig légy előrelátó. Fejben gondold át és beszéld meg a többiekkel, mit szeretnél csinálni, milyen manővert vennél. Mindig óvatosan és nagy körültekintéssel kormányozz: komoly erőkkel és súllyal dolgozol, idő és türelem az egész!

Készülj fel a legrosszabbra is!

A nyílt víz sokszor kiszámíthatatlan: hirtelen és nagyon gyorsan kerekedhet vihar. Ezért a vészhelyzetekre sajnos fel kell készülni: át kell gondolni alaposan, mit kell tenni különböző helyzetekben. A pontos forgatókönyvet és a teendőket tudni kell ugyanúgy tűz esetére, mintha valaki rosszul lesz, esetleg erős vihar érkezik. Át kell venni azt a hajón utazókkal, hogy kell kimenteni valakit a vízből, illetve általánosságban is jó, ha tudod miként kell újraéleszteni valakit vagy hogyan kell a Heimlich-fogást elvégezni.

Csak lassan a fedélzeten!

Teljesen más érzés egy hajón közlekedni, az elején meg kell szokni a dülöngélést. Épp ezért felejtsd el a hajón való futkosást és a hirtelen mozdulatokat. Különösen figyelj a gyermekekre, egy hirtelen vett fordulatnál vagy hullámnál könnyen eleshetnek, rosszabb esetben a hajóból is kieshetnek.

A hajózás során a tengeribetegséggel is számolj!

A tengeribetegség egy valós probléma sok ember számára. Ha tudod magadról, hogy érinthet a probléma, mindenképp pakolj be hányingercsillapítót. Sőt akár be is veheted már indulás előtt. Ha valaki rosszul lesz a tengeribetegség miatt, akkor érdemes valamilyen feladattal elvonni a figyelmét. A figyelemelvonás hatásos trükk tud lenni, ezt érdemes észben tartani!

Élvezd a szelet és a szabadságot!

Minden ellenére a hajózás egy nagyon élvezetes élmény: csend és békesség vesz körül, gyönyörű látvány tárul eléd, főleg ha a naplementét vagy a napfelkeltét is elcsíped. A vízi élővilág, a tiszta víz, a hullámok, az arcodat nyaldosó napsugarak és a kellemes szellő együtt lélegzetelállító, nem beszélve a hihetetlen szabadságérzetről. Akár egy 2 órás balatoni vitorlázás vagy egy dunai hajókázás is kizökkenthet a napi rohanásból: csak a tied lesz a világ arra a kis időre.

Bejelentkezés